Mahçe Ne Demek?
Mahçe, tarihsel olarak eski Yunan ve Roma kültüründe kullanılan bir bitki olup, ticari ve gıda amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bugün, çoğu kültürde olduğu gibi, çoğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika yörelerinde, mahçe taze ve kurutulmuş bir şekilde tüketilmektedir. Kurutulmuş mahçe, genellikle çay ve çorbaların tatlandırılması veya marinatların daha fazla lezzet kazanması için kullanılır. Taze mahçe, salataların çeşitlendirilmesi veya yemeklerin süslenmesi için kullanılır.
Mahçenin Tarihçesi
Mahçe, eski Yunan ve Roma kültüründe uzun süredir kullanılan bir bitki olup, ortaçağda Avrupa’da da çok popüler bir bitkiydi. Sonraları, 16. yüzyılda İngiltere’de bitkiyi tanımlamak için ‘mahçe’ adı kullanıldı. 17. yüzyılda, mahçe, her zaman kullanılan bitki olarak, İngiltere’nin tüm bölgelerinde kolayca bulunabilmekteydi.
Mahçe, genellikle kuru ve taze olarak tüketilmektedir. Mahçenin kurutulmuş halinin kökleri, 19. yüzyılın başında ABD’de kurutulmuş şekilde tüketilmeye başlanmıştır. Daha sonra, sonraki yüzyılda, kurutulmuş mahçe, Avrupa’da da popüler hale gelmeye başladı.
Mahçenin Sağlık Faydaları
Mahçe, iyi bir E vitamini kaynağıdır ve A vitamini içerir. Ayrıca, mahçe, çeşitli mineraller içerir, özellikle magnezyum, demir, kalsiyum ve fosfor. Mahçe, ayrıca çeşitli antioksidanlar içerir ve yüksek oranda polifenoller içerir.
Mahçenin tüketilmesi, kalp sağlığının iyileştirilmesine de yardımcı olur. Ayrıca, kan basıncını düzenlemek ve kolesterolü düşürmek için de kullanılabilir. Kuru mahçe, aynı zamanda kabızlığa karşı da çok yararlı bir bitkidir.