Çekişmesiz yargı hangi mahkemede görülür?
Kanunda açık bir hüküm bulunmadıkça, uyuşmazlıksız yargı işlerinde esas yetkili mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olacağı dikkate alındığında, kanunda açık bir hüküm bulunmayan uyuşmazlıksız yargı işlerinde Sulh Hukuk Mahkemesinin yetkili olduğu kabul edilmelidir.
Çekişmesiz yargı kararları kesin hüküm müdür?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları, esasen kesin bir hüküm teşkil etmez. Bu nedenle, belirli koşullar altında, bir başvuru tekrar yapılabilir veya başka bir etkilenen kişi tarafından yapılabilir. Gönüllü yargı yetkisinde, mali açıdan ilgili taraflar, davaya dahil olmasalar bile yasal çözüm yolları sunabilirler.
Çekişmeli çekişmesiz yargı nedir?
Bu anlamda, eğer yardım arayan kişi başka bir kişiyle anlaşmazlık içindeyse, o ölçüde “çekişmeli yargı yetkisi” vardır ve eğer anlaşmazlık içinde değilse, o zaman “çekişmeli olmayan yargı yetkisi” vardır. Çekişmenin olmaması, tüm çekişmesiz yargısal konuları çekişmeli olanlardan ayırmaya yeterli değildir.
Kanunlarda aksine düzenleme yoksa çekişmesiz yargı işleri aşağıdakilerden hangisinde görülür?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 383. maddesine göre, aksi kararlaştırılmadıkça, uyuşmazlık dışı davalarda Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Sulh mahkemesi nelere bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi aşağıdaki davalara bakar: Kiralanan taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin ayarlanması, kira sözleşmesinin feshi, mirasın reddi, mirasın taksimi, vesayet ve kayyımlık davaları ile kat mülkiyeti davalarına bakar.
384 madde nedir?
Madde 384 – Ortaklar, aralarında anlaşarak, yıllık gelirden kendilerine belli bir pay verilmesi şartıyla, ortaklığın temsilini ve ortaklık mallarının yönetimini içlerinden birine bırakabilirler.
Çekişmesiz yargıda fer’i müdahale mümkün müdür?
Ancak, davaya dahil olduğu tarafla birlikte itirazda bulunabilir. Birincil müdahale hem çekişmeli hem de çekişmesiz yargı bölgelerinde mümkünken, ikincil müdahale çekişmesiz yargı bölgelerinde mümkün değildir.
Çekişmesiz yargı resen mi?
Madde metni (2) Uyuşmazlık dışı yargı davalarında, aksi hüküm bulunmadıkça resen soruşturma ilkesi uygulanır.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve uyuşmazlık bulunmayan yargısal konuların kamu düzenini ilgilendiren konular olması nedeniyle, bu tür dava ve konulara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Yaşın düzeltilmesi çekişmesiz mi?
Yaş düzeltme davalarında adli yargılama Yaş düzeltme davaları HMK Md. 382. madde anlamında çekişmesiz işlerden biri olarak kabul edilir ve basit yargısal yargılamaya tabidir. Bu davalar, Cumhuriyet savcısı, sicil müdürü veya onun atadığı memur önünde görülür ve karara bağlanır.
Hasımsız davalı ne demek?
Uygulamada bazen “çelişkili olmayan dava” olarak adlandırılsa da, aslında yanlış olan, itirazsız bir yasal işlemdir. Tartışmasız yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda bir “iş” olarak tanımlanmıştır ve yasal bir anlaşmazlık değildir. Tartışmasız yargı yetkisinde davacı veya davalı yoktur, yalnızca başvuru sahibi ve ilgili taraflar vardır.
Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?
S. 2097-2098), s. 2097. Delillerin tespit edilmesinin hukuk mahkemelerinin çekişmeli yargı yetkisinin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.19 Delillerin tespit edilmesi usulü ve delillerin alınması, her ikisinin de delillerin tespitini içermesi bakımından benzerdir.
2 Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Asliye Hukuk Mahkemeleri, tapu iptali, tohum müdahalesi ve yıkımı, tescil, maddi ve manevi tazminat, alacak, itirazın iptali davaları, kamulaştırma davaları, yaş düzeltme, isim düzeltme, tapu sicilinin düzeltilmesi gibi davalara bakmakta olup, tutar ve değer her yıl değişmektedir.
Görevli mahkeme nasıl belirlenir?
Yetkili mahkeme nasıl belirlenir? Yetkili mahkeme, genel mahkemenin mi yoksa özel mahkemenin mi yargı yetkisine girdiği incelenerek belirlenir. Kanunda özel mahkemelerde görülmesi açıkça belirtilmeyen tüm davalar genel mahkemelerde görülür.
6100 Sayılı Kanun Ne Demek?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 12 Ocak 2011 tarihinde kabul edilen ve 1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı kanundur. 18 Haziran 1927 tarihli 1086 sayılı Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nu yürürlükten kaldırmıştır.
Sulh hukuk mahkemesinin hangi kararları kesindir?
İstinaf Mahkemesinin Sulh Hukuk Mahkemesi kararlarına ilişkin kararları ilke olarak kesin olup, temyiz edilemez.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve uyuşmazlık bulunmayan yargısal konuların kamu düzenini ilgilendiren konular olması nedeniyle, bu tür dava ve konulara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?
Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.
Sulh hukuk Mahkemesinde Nasıl dava Açılır?
Sulh Hukuk Mahkemesinde süreç nasıl işler? Dava açmak isteyen kişi, mahkemeye uygun şekilde hazırlanmış bir dilekçe sunarak dava açar. Bu durumda davalı taraf iki hafta içinde cevap dilekçesi sunar ve böylece süreç ilerler ve soruşturma aşaması yürütülerek hüküm verilir.