Aslan ilçesi nereye bağlıdır?
Aslanapa, Kütahya ilinin bir ilçesidir. Önceleri Merkez İlçeye bağlı bir ilçe merkezi iken, Özal döneminde Şaphane ve Dumlupınar ile birlikte ilçe olma hakkı verilmiştir. İlin ve Türkiye’nin en küçük ilçe merkezlerinden biridir.
Kütahya’nın en büyük ilçesi neresi?
Kütahya Merkez 272 nüfusuyla Kütahya’nın en kalabalık ilçesidir.
Aslanapa’nın nüfusu kaç?
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında 2021 yılı sonunda yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçemizin nüfusu 8.535’tir. Nüfusun 1.868’i ilçe merkezinde, 6’sı ise köylerde yaşamaktadır.
Kütahya Aslanapa ne zaman ilçe oldu?
1987 yılında yürürlüğe giren 19 Haziran 1987 tarihli 3392 sayılı kanunla Aslanapa, 103 yerleşim birimine sahip bir ilçe haline getirilmiş ve buna ilişkin 4 Temmuz 1987 tarihli kanun çıkarılmıştır.
Kütahya’nın eski adı nedir?
Antik kaynaklara, sikkelere ve yazıtlara göre Kütahya’nın antik adı “Kotiaeion”dur. Ünlü antik coğrafyacı Strabon, bu adın “Kotys şehri” anlamına geldiğini belirtir. Kotys, Trakya’da yaşayan ve MÖ 1300’de Romalılar tarafından fethedilen Odrysyalılara aitti. MS 38’de Anadolu’ya gönderilen bir komutanın adıdır.
Aslan ilçemiz var mı?
Kütahya’ya 33 km uzaklıkta bulunan Aslanapa ilçesi, Kütahya’nın 12 ilçesinden biridir. İlçe, Kütahya’nın güneybatısında, şehir merkezine 33 km uzaklıkta yer almakta olup 659 km2’lik bir alana sahiptir. Rakımı 980 metredir. Arazi şekilleri bakımından dağlar, ovalar ve platolarla kaplıdır.
Kütahya’nın en küçük ilçesi hangisidir?
Dumlupınar, Ege Bölgesi’nin doğusunda, nüfus bakımından en küçük ilçesi olan Kütahya ilinin güneyinde yer almaktadır. Şehir merkezine 80 km, Uşak’a 59 km, Afyonkarahisar şehir merkezine ise 59 km uzaklıktadır.
Tavşanlının adı neden Tavşanlı?
Evliya Çelebi’ye göre Tavşanlı, köylerde ve çöllerde çok sayıda tavşan bulunmasından dolayı bu isimle anılmıştır. 19. yüzyılda Anadolu hakkında bize önemli bilgiler veren ünlü seyyah Charles Texier, “Asia Minor” (Asia Mineure) adlı eserinde, ilçenin isminin tavşan bolluğundan kaynaklandığını belirtmektedir.
Kütahya’nın neyi meşhur?
Kaçırmamanız gereken meşhur lezzetler: Sini Mantı, Cimcik, Ispanaklı Şibit, Dolamber Börek, Haşhaşlı Gözleme, Ilıbada Dolma, Tirit, Gökçümen Hamursuzu, Tosunum Börek, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Küp Kebap, Kütahya usulü güveç, sütlü incir tatlısı, Yufka tatlısı, Hekmane erik kompostosu.
Kütahya’nın kaç tane ilçesi var?
Kütahya ilinin nüfusu 576.688’dir. Bu nüfusun %78,3’ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 11,1 km2’dir.
Kütahya’nın nüfusu kaç 2024?
Kütahya’nın 2024 yılı nüfusunun 575 olacağı tahmin edilmektedir.
Alaca’nın nüfusu ne kadar?
Çorum’a 52 km, Yozgat’a 53 km ve Sungurlu’ya 43 km uzaklıktadır. İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Ortalama yıllık yağış miktarı 376 mm’dir. 2019 adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçe merkezinde 19.581, köylerde ise 11.540 olmak üzere toplam 31 kişi yaşamaktadır.
Kütahya il olmadan önce nereye bağlıydı?
Kütahya 1867’de Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir sancak merkezi iken, II. Meşrutiyet’ten sonra bağımsız bir sancak olmuştur. Emet de Kütahya Sancağına bağlı bir şehirdi. 1922’de ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Gediz hangi ildedir?
Gediz, Kütahya iline 98 km uzaklıktadır. Şehrin güneydoğusunda, Orta Anadolu ile Batı Anadolu arasındaki geçiş bölgesinde, yani Orta-Batı Anadolu’da yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 1.733 km2 olup, rakımı 736 metredir. Gediz, ortalama rakımı 1.100-1.200 metre olan engebeli bir plato üzerinde kurulmuştur.
Kütahya merkez ile Kütahya Tavşanlı arası kaç km?
Kütahya ile Tavşanlı arası kaç kilometredir? Kütahya-Tavşanlı arası yaklaşık 50 km’dir.