Giresun Alucra Çepni mi?
Kültür. Alucra ilçesi Güney Giresun-Kuzey Sivas (Suşehri/Koyulhisar/Şebinkarahisar) kültürüne sahiptir. Birlikte görülebilen bir davul-zurna ve bir kemençe kültürü vardır. İcra edilen halk oyunları halay karakterinde horonlardır.
Giresun Alucra hangi boydan?
ALUCRA TARİHİ: 8. yüzyılda, Maveraünnehir’den gelen Oğuz boyları Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleştiler. 1071’deki Malazgirt zaferinden sonra, Alucra ve çevresi Selçuklular tarafından fethedildi ve merkezi Trabzon’da bulunan Danışmend Beyliği’nin yönetimine devredildi.
Alucra anlamı nedir?
Fatih Sultan Mehmet, bu yerleşim yerinin isminin Alucra (alıç yurdu) olmasını istemiştir çünkü burada çok sayıda alıç ağacı vardır. Başka bir rivayete göre ise Fatih, Şebinkarahisar’dayken Alucra’ya ulaşmış ve ona “al-ücrâ” (uzak yer) demiştir.
Giresun Alucra’nın nüfusu kaç?
2023 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 2022 yılında 450 bin 862 olan Giresun’un nüfusu bir yıl içinde 10 bin 850 kişi artarak 461 bin 712’ye ulaştı. Alucra’nın nüfusu yaklaşan yerel seçimlerin etkisiyle artış gösterdi. İlçenin nüfusu geçen yıl 8 bin 574 kişi iken 2023 sayımına göre 10 bin 514 kişi olacak.
Alucra ne zaman Giresun’a bağlandı?
Şebinkarahisar 1933’te ilçe olunca Alucra, Giresun İli’nin ilçesi oldu. Alucra bölgesinin iklimi, Karadeniz ikliminin aksine, kışın soğuk ve karlı, yazın ise sıcak ve kuraktır. Kar erimesi nisan ortasına kadar sürer ve ilkbahar yağmurları hazirana kadar sürer.
Giresun Alucra Alevi mi?
Alucra sınırlarının dışına kuzey-güney ve doğu-batı doğrultusunda çıkıldığında Alevi-Bektaşi unsurlarına ve köylerine rastlanır.
Giresun halkı nereden gelmiştir?
M.Ö. 2000’li yıllardan itibaren Türk varlığının olduğu düşünülmektedir. M.Ö. 7. yüzyılda İskitlerin Karadeniz’e göç etmesiyle Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu bölgede Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç Oğuz boyları yaşamaktadır; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Alucra nereli?
Alucra, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Giresun ilinde, Giresun şehrine 130 km (81 mil) uzaklıkta bir kasabadır. Alucra İlçesi’nin merkezidir. Nüfusu 3.945’tir (2022). 1924-1933 yılları arasında Şebinkarahisar ilinin bir ilçesiydi. Alucra, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Giresun ilinde, Giresun şehrine 130 km (81 mil) uzaklıkta bir kasabadır. Alucra İlçesi’nin merkezidir. Nüfusu 3.945’tir (2022).
Giresun hangi soydan?
Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşur. Batıda Bulancak, güneyde ve güneydoğuda Dereli ve doğuda Keşap ile çevrilidir. Şehrin ana gelir kaynağı fındıktır.
Alucra’da ne yetişir?
Tahıllar, ekili tarımda en yaygın üründür. Bunun başlıca nedeni yaz mevsiminin olmaması ve kuraklıktır. Bunun bir nedeni de bölgenin doğal su kaynakları açısından çok yetersiz olmasıdır. Sulanabilir arazilerde patates, fasulye, şeker pancarı ve kara lahana yetiştirilir.
Alucra en soğuk kaç derece?
Alucra bölgesinde yazlar hoş, kuru ve açık, kışlar ise dondurucu, karlı ve kısmen bulutludur. Yıl boyunca sıcaklık genellikle -10°C ile 24°C arasında değişir, nadiren -18°C’nin altına ve 30°C’nin üzerine çıkar.
Giresun Çamoluk hangi Türk boyundandır?
778 yılında bölgeye yapılan Arap akınları sonucunda bölge Arapların eline geçmiştir. Oğuz Türkleri 8. yüzyılın sonlarında boylar halinde Çamoluk bölgesine gelerek Türk yerleşiminin temelini atmışlardır.
Alucralılar çepni mi?
Ekinci’nin Köpeği: Giresun’un sahil köy ve kasabalarında yaşayanlar, Alucra ve Şebinkarahisar ilçe ve köylerinde kıyıdan iç kesimlerde yaşayanlara EKİNCİ derler. Ekinciler ise sahil kasaba ve köylerinde yaşayanlara CENİKLİ veya CEPNİ derler.
Giresun’un en büyük köyü neresi?
Giresun’un nüfusu binin üzerinde olan en kalabalık köylerinin sıralaması şöyle oldu: Sınır Köyü (Yağlıdere) 1.494, Pazarsuyu Köyü (Bulancak) 1.314, Çatak Köyü (Doğankent) 1.146, Çalça Köyü (Dereli) 1.050, Boztekke Köyü ( Giresun Merkez) 1.044, Ericek Köyü (Espiye) 1.049, Erikliman Köyü (Giresun Merkez) 1.001.
Alucranın neyi meşhur?
Alucra’nın ibex kebabı meşhurdur. Alucra’dan ibex kebabını denemeden ayrılmayın. Ayrıca yerlilerin kelem dediği beyaz lahanadan yapılan lahana sarması da yiyebilirsiniz. Alucra, geçimini hayvancılıktan sağlayan bir ilçedir ve coğrafi koşulları keçi yetiştiriciliği için idealdir.
Çepni Türkleri hangi illerde var?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.
Giresunun kökeni nereye dayanır?
Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.
Giresun Görele Çepni mi?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…
Giresun’da hangi ırklar var?
Bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç boyları yaşamakta; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.